Маите са недоволни от спекулациите с техния календар
Маите са недоволни от спекулациите с техния календар / снимка: БГНЕС, архив

Индиански групи в Гватемала обвиниха правителството и туристическите компании, че комерсиализират и деформират идеята за промяна в календара на маите, която ще се отбележи на 21 декември тази година.

Тази дата не е краят на света, предречен от древните маи, както твърдят привържениците на тази сензация. Тя отбелязва краят на един цикъл в календара на предколумбовата цивилизация.

„Обявяваме се против лъжата, измамата, деформациите и комерсиализацията, които убиват истинския смисъл на времевите цикли”, каза на пресконференция представител на индианците маи. Фелипе Гомес поиска от гватемалския институт за туризъм да преразгледа своята програма на чествания, като изтъкна, че той е обещавал артистични прояви, далеч от културата на маите.

Правителството е предвидило да организира гигантски спектакъл в столицата Гватемала, където се очакват 90 000 души. Частни компании организират туристически обиколки. Календарът на маите се състои от 18 месеца по 20 дни плюс един свещен месец от пет дни, отбелязва БГНЕС.

Настоящият цикъл е най-дългият от календара и се равнява на 400 години. Голямата ера, продължава 13 цикъла и се равнява на 5200 години.

Цивилизацията на маите в Централна Америка е имала своя апогей между 250 и 900 г. пр.н.е. след което започва да залязва, което продължава до към 1200 г. и след пристигането на испанските завоеватели почти изчезва.