Статуя
Статуя / Guliver/Getty Images
Престижният лондонски магазин "Хародс" обяви, че ще махне статуя, представляваща принцеса Даяна и нейния приятел Доди ал Файед, издигната там след кончината двойката в автомобилна катастрофа в Париж през август 1997 г., предаде Франс прес.

Статуя
Guliver/Getty Images

Статуята ще бъде предадена на бившия собственик на магазина и баща на Доди - Мохамед ал Файед.

Статуя
Guliver/Getty Images

Бронзовата скулптура е наречена "Невинните жертви". Тя представлява лейди Ди изправена срещу Доди. Двамата са вперили поглед един в друг, а с едната си ръка освобождават птица, която разперва криле. Статуята бе поръчана от Мохамед ал Файед. Тя бе поставена в магазина през 2005 г. и остана там и след продажбата на Хародс на Катар холдинг, финансовия клон на суверенния фонд на Катар.

Статуя
Guliver/Getty Images

Но генералният директор на магазина Майкъл Уорд сега смята, че е настъпил моментът за махане на статуята. Той подчертава, че синовете на Даяна - принцовете Уилям и Хари - са поръчали своя собствена статуя в памет на майка си. Тя ще е дело на твореца Йън Ран-Броудли и ще бъде открита през 2019 г. в градините на двореца Кенсингтън в Лондон, където живееше принцеса Даяна.

Тайните на безупречния стил на принцеса Даяна, които са актуални и днес (СНИМКИ)

"Ние сме много горди, че изиграхме нашата роля в отдаването на почит на живота на лейди Даяна, принцесата на Уелс, и на Доди ал Файед", каза Майкъл Уорд. Той не уточни на коя дата, че бъде махната статуята от Хародс.

Животът на принцеса Даяна в 10 важни дати

През 2000 г. магазинът Хародс изгуби правото да бъде доставчик на британското кралско семейство, редовно обвинявано от Мохамед ал Файед, че има нещо общо със смъртта на влюбената двойка.

Вижте още новини за принцеса Даяна:

Спомен за "принцесата на народа": 20 години от смъртта на Даяна (СНИМКИ)

Очевидец: Принцеса Даяна беше в съзнание след катастрофата, питаше какво става
 
Принцеса Даяна е най-впечатляващата жена на всички времена

Племенницата на принцеса Даяна наследи сините очи и чара на леля си (СНИМКИ)

Заради обичта си към Даяна британците не могат да простят на Чарлз

Принц Уилям утеши скърбящо момиченце: И аз загубих мама, когато бях малък

Принц Хари: Вместо да помогнат, папараци снимаха майка ми как умира
БТА