Принцеса Даяна е най-впечатляващата жена на всички времена
Принцеса Даяна е най-впечатляващата жена на всички времена / Guliver/Getty Images

Близо 20 години след трагичната си смърт в автомобилна катастрофа, принцеса Даяна е избрана за икона на всички времена, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване по случай днешния Международен ден на жената.

18 години след смъртта й, гробът на принцеса Даяна е в окаяно състояние

В допитването, направено във Великобритания по поръчка на "Фокси Бинго" сред 2000 представителки на нежния пол, принцеса Даяна е посочена за икона на всички времена, както и за най-вдъхновяващата жена на 80-те години. Бившата съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз е предпочетена пред Желязната лейди - първата жена министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър, и екранната икона принцеса Лея (в ролята Кари Фишър). Анкетата разкрива също различните аспекти на вдъхновение за жените през изминалите 70 години.

40-те най-вдъхновяващи жени в историята

През 50-те години на миналия век дамите се вдъхновяват от блясъка и великолепието. Отражение на това е изборът на екранната легенда Елизабет Тейлър за най-вдъхновяваща жена на десетилетието между 1950 и 1960 г. За икона на 60-те години е избрана манекенката Туиги. Най-вдъхновяваща жена на 70-те е певицата Дъсти Спрингфийлд. През 80-те години дамите черпят вдъхновение от принцеса Даяна.

Принцеса Даяна е найвпечатляващата жена на всички времена
netinfo
Момичешката сила също е вдъхновила цяло едно поколение. Свидетелство за това е изборът на момичетата от групата Spice Girls за икони на 90-те години на миналия век. Най-вдъхновяващата жена през първото десетилетие от новия век е писателката Дж. К. Роулинг, прочула се с поредицата за приключенията на момчето магьосник Хари Потър.

Най-изключителните жени в света (СНИМКИ)

И макар изкуството все още да е основен източник на вдъхновение за съвременните млади жени, себеотрицанието явно заслужава тяхното уважение. За най-вдъхновяваща представителка на нежния пол на десетилетието след 2010 г. участничките в анкетата са посочили пакистанската активистка за човешки права и най-млада носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи.

Най-вдъхновяващите известни жени (СНИМКИ)

"От кралски особи до активистки и от поп звезди до писателки - жените наистина са вдъхновение. Ето защо е отбелязването на днешния празник е толкова важно", казва Грейс Макмилън, говорителка на "Фокси Бинго".

Източник: БТА