/ Guliver/Getty Images
Публикуваните неотдавна снимки на два кенийски лъва, които мнозина изтълкуваха като упражняващи полов акт, всъщност демонстрирали не гей поведение, а форма на доминация и подчинение, съобщава АП.

Проява на подобна мнима интимност била наблюдавана при мъжки екземпляри и в Ботсвана миналата година. Но според експертите при тези животни не ставало дума за хомосексуално поведение, а за сравнително редки форми на сближаване и на социално общуване.
  https://twitter.com/BBCAfrica/status/926506799011942407

Пол Голдстийн, фотографът, заснел кенийските "гей" лъвове в резервата Масай Мара през август, изтъква, че при много други видове диви животни се наблюдават подобни прояви. Той е ставал свидетел как са се яхали и мъжки жирафи. Той изрази недоумението си от коментара на кенийско официално лице Езикиъл Мутуа, според когото лъвското поведение било "ненормално" и те се научили на него, подражавайки на гейове, отдаващи се на разврат в парка.
 

Според Крег Пакър, специалист от университета в Минесота, мъжки лъвове започват да се качват един върху друг при стресови ситуации или за изясняване на отношенията им на доминация и подчинение. Мъжките лъвове изграждат трайни коалиции и са в много близки отношения. Те се изразяват в търкане на глави, облизване на лицето и качване един върху друг.
БТА