/ iStock/Getty Images
Туристическият сезон в Ница е целогодишен. Пикът му обаче идва през юли с откриването на едно от най-големите музикални събития - Nice Jazz Festival - най-старият джаз фестивал в света, провел се за първи път през далечната 1948 г.

Тази година той е с продължителност от 16-ти до 20-ти юли, като публиката ще може да види на живо Нийл Роджърс, Анжел, Нене Чери, The Blaze, The Black Eyed Peas и още, и още.
 

Общо 31 групи ще свирят на две сцени по време на петдневния фест, билетите за който са в ценовия диапазон от 39 до 130 евро.

Лозя, романтика и очарование в Шампан (СНИМКИ)

Ама какво преживяване само. Джаз и поп на Лазурния бряг, в Ница, където горещото лято, палмите, слънцето и морето са само част от магнетизма на града, приютил световния елит.

Английската алея
Английската алея iStock/Getty Images

Стотици писатели, музиканти, художници и артисти намират вдъхновение там ежегодно. Хиляди други хора го посещават всеки ден, за да усетят атмосферата му, да се докоснат до аристократизма и чара на града.

Ница предлага на своите посетители не просто няколко забележителности, огромен плаж и луксозна ваканция, а цяла палитра емоционалност и преживявания от друга вселена.

Старият град на Ница
Старият град на Ница iStock/Getty Images

Освен историческия джаз фест и необятните плажове, посетителите на Ница трябва да видят още куп места в и около приказния град.

Катедралата на Ница 
Катедралата на Ница iStock/Getty Images

Сред задължителните забележителности са катедралата на Ница и Руската православна катедрала „Свети Николай“, центърът на модерното изкуство Вила Арсон, Музеят на модерното и съвременното изкуство, където са изложени картини на Анди Уорхол и Пикасо, най-голямата зимна градина в света „Парк за цветя Феникс“, както и Националният музей на Марк Шагал.

Руската православна катедрала Свети Николай
Руската православна катедрала „Свети Николай“ iStock/Getty Images

Ако все пак не сте почитатели на обикалянето по музеи, а искате да се потопите в атмосферата на града, идеалното място за разходка са кокетните тесни улички в старата част на Ница. Малките магазинчета и уютни ресторанти, безбройните къщички с червени покриви и цветни фасади опияняват туристите и остават в сърцата им за цял живот.

Знакова е 7-километровата крайбрежна улица на Ница, наречена „Английската алея“, обградена с дворци и вили в стил Рококо от периода Бел епок.

Английската алея
Английската алея iStock/Getty Images

Градът е известен и с множеството си нощни клубове и галерии.

Фарината
Фарината iStock/Getty Images


Любителите на виното пък могат да си наемат електрически велосипед, с който в рамките на половин ден да обиколят лозята в околностите на града и да дегустират различни вина, като за услугата ще трябва да заплатят около 150 лв. на човек.

Писаладиер
Писаладиер iStock/Getty Images

Част от пълното потапяне в атмосферата на града, освен дегустацията на вино, е опитването на някои от традиционните ястия.

Фарината
Фарината iStock/Getty Images

Сред тях са Фарината (Socca) - характерна улична храна, наподобяваща палачинка с настърган нахут; салата „Никозия“ (Salade Niçoise); Писаладиер (Pissaladière), което представлява пита с лук, аншоа и маслини, нещо подобно на пица; Рататуй (Ratatouille) - печени зеленчуци, предимно патладжани, тиквички, пиперки, домат, лук, чесън, провансалски подправки.

Рататуй
Рататуй iStock/Getty Images


От Ница ежедневно се организират екскурзии и до съседните градове Кан, Антиб и Ез. За около 20 минути с влак пък може да се стигне и до Монако.  
Възможностите, които предоставя градът на своите гости са безгранични. А веднъж посетен, той завинаги оставя отпечатък.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук