/ Guliver/Getty Images
Изкачването на стълби, ходенето около дома или триминутният джогинг може да подобри здравето на хората на средна възраст, дори ако подобна физическа активност се извършва в няколко отделни периода през деня, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
 
Учени от университета Дюк в Дърам, Северна Каролина, установиха, че кратковременното физическо натоварване намалява риска от сърдечносъдови болести и преждевременна смърт.
 
Евростат: Едва един от десет българи спортува

След като проследили навиците и здравословното състояние на над 4800 души на 40 и повече години за 4-годишен период, учените заключили, че кратковременната интензивна физическа активност носи големи ползи за здравето.
 
Как да забавим стареенето?

Здравословното състояние на доброволците било проследено от 2003 г. до 2006 г. Те носели акселерометри за количествена оценка на ежедневното физическо натоварване. "Умерената и голямата физическа активност може да допринесе за намаляване на риска от смърт дори ако е извършвана в няколко краткотрайни периода", заяви ръководителят на изследването д-р Уилям Краус. "Колкото по-голяма е активността, толкова по-малък е рискът и толкова повече са ползите за здравето", поясни той.
 

Guliver/Getty Images


Вкусно изкушение в битката срещу високото кръвно налягане?

Било установено, че рискът от преждевременна смърт е най-голям за участниците, чиято физическа активност е не повече от 20 минути дневно. Едночасовото физическо натоварване намалило риска с 57%, а 100-минутното - със 76%.
 
Заключенията на учените не съответстват на препоръките на американските здравни власти, според които умерената физическа активност трябва да е с продължителност не по-малко от 150 минути седмично, а ако продължителността й е по-малко от 10 минути, не носи ползи за здравето.
БТА