/ ThinkStock/Getty Images
Цял град в Испания започна диета. Жителите на Нарон в провинция Галисия са си поставили за цел да свалят общо 100 000 килограма чрез по-здравословен начин на живот, съобщава Евронюз. В рамките на инициативата местните ресторанти ще предлагат само полезна храна, а здравните центрове програми за физическа активност. Шест от десет жители на испанския град Нарон са с наднормено тегло. Според ръководителя на проекта д-р Карлос Пинейро, основната цел е да се придобият здравословни навици, най-вече от децата.
Жителите на град Нарон, които са 39 426 – имат за цел да свалят общо 100 хиляди килограма за две години. Според Статистическия институт на автономната област Галисия, където се намира град Нарон - 19.18% в областта страдат от затлъстяване. Общо за Испания процентите са 17.03%.

6 типа напълняване и начините да се справим с тях (ВИДЕО)

Ръководителят на проекта д-р Карлос Пинейро е категоричен, че инициативата се прави не защото проблемът в Нарон е по-сериозен отколкото в други испански и европейски градове, а за да се ограничи световната тенденция на затлъстяване и като превантивна мярка срещу различни заболявания:

„10-годишните деца със затлъстяване са се увеличили с 2 процента, а тези с наднормено тегло - с пет на сто. Това сериозно увеличава риска от хронични заболявания. Искаме да поправим това“.

храна хранене диета
ThinkStock/Getty Images

В рамките на инициативата, която е започнала на 25 януари, равностойността на свалените по време на диетата килограми ще бъдат дарени под формата на храна на местни неправителствени организации.

Преди и след: 14 звезди, които отслабнаха драстично (СНИМКИ)

Традиционната кухня на град Нарон, разположен на брега на Атлантическия океан, е основно от морски дарове като миди, мерлуза, калкан и стриди. Именно те са включени в диетата, която жителите на града ще спазват. Местните ресторанти също се присъединяват към инициативата, включвайки в менютата си повече морски дарове и по-здравословна храна.

вино риба
ThinkStock/Getty Images

Кметът на Нарон Марионо Форейро: „Няма нищо ново в това да бъдеш научен да се храниш правилно. Идеята не е да гладуваме, а да се научим да четем етикетите на продуктите и да готвим здравословна храна“.

Според ръководителя на проекта д-р Карлос Пинейро ключът към успеха на инициативата е в децата: "Ако децата поддържат адекватен и активен начин на живот, те ще убедят 90% от родителите да правят същото".

За да се постигне това младежите ще изучават овощните градини и продуктите, които растат в тях. Те ще бъдат насърчавани да разглеждат и обсъждат причините за затлъстяването, както и да ходят пеша или с велосипед до училище.

Според д-р Пинейро 600 деца вече ходят и се прибират от училище по този начин, движейки се повече. Според него техният брой ще нарасне до 4000. За да се гарантира сигурността на децата по време на физическата им активност при придвижването им до училище те носят гривни, които информират родителите им при тяхното пристигане в училище, а местната полиция наблюдава движението на децата.

деца плодове зеленчуци
ThinkStock/Getty Images

Инициативата за обща загуба на 100 хиляди килограма в град Нарон включва също специални програми за хора над 70-годишна възраст с гимнастика, терапевтичен танц, плуване и 8-километрови разходки.

Според д-р Пинейро тези занимания ще доведат до значително намаляване на хроничните заболявания при хората в тази възрастова група. „Ако проектът продължи и привлече повече участници, градът може да спести 1,8 милиона евро годишно от медицински разходи”.

Консумацията на много продукти, съдържащи захар, е свързана с висок риск от сърдечносъдови болести
Thinkstock/Getty Images

Инициативата в Нарон се радва на интерес и в нея са се включили политици, лекари, академици, полицейски служители и много други.

Д-р Пинейро е удовлетворен от активността на местното население и е убеден в успеха на проекта: „Населението на Нарон е като жива лаборатория, която изгражда бъдещето си”.

Вижте още:

Грешките, които правим, за да отслабнем

Звездни диети: Как тези знаменитости отслабнаха драстично (СНИМКИ)

Популярните диети, които вредят на здравето ни (ВИДЕО)

Ударните диети не осигуряват дългосрочно отслабване

Препоръката на лекар: Заложете на умерен подход за отслабване