Ударните диети не осигуряват дългосрочно отслабване
Ударните диети не осигуряват дългосрочно отслабване / Thinkstock/Getty Images

Ударните диети не са подходящи за дългосрочно отслабване, предупреждава германски експерт по здравословно хранене, цитиран от ДПА.

Георг Абел от университета на Саарбрюкен обяснява, че рязкото ограничаване на калорийния прием първоначално кара тялото да изгаря запасите си от въглехидрата гликоген. Процесът е придружен от загуба на вода, като телесните мазнини не се повлияват особено. И макар резултатът да се изразява в бърза загуба на тегло, когато спазващият диета се върне към предишните си хранителни навици, килограмите му се възстановяват, а често се натрупват и повече. Причината е, че тялото се е настроило в режим на глад и е забавило скоростта на изгаряне на калориите.

Енергийните дневни нужди на възрастен човек са около 2000 калории. Ударните диети обикновено ограничават калориите до 500 - 800 дневно.

Абел отбелязва още, че редовното или продължително спазване на ударни диети може да предизвика смущения в естественото регулиране на глада и засищането, както и да причини енергиен или хранителен недостиг.

Ударните диети не осигуряват дългосрочно отслабване
netinfo
Спазването на диети и интензивните тренировки могат да направят хората по-податливи на медицински смущения, сред които болестта на Алцхаймер и диабет, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване, публикувано в сп. "Нейчър медисин".

Авторите му от Йейлския колеж по медицина са установили, че съединение, произвеждано от тялото когато се спазва диета или се пости, може да блокира част от имунната система, свързана с възпалителни заболявания като диабет тип 2, атеросклероза и болестта на Алцхаймер.

В изследването специалистите описват как съединението бета-хидроксибутират (BHB) директно потиска протеиновия комплекс NLRP3, известен като инфламазом, който играе роля в имунитета и отговаря за имунната реакция при редица болести, сред които автоимунните заболявания. Метаболитът BHB се произвежда в отговор не само на спазване на диета или постене, но и на интензивни тренировки или нисковъглехидратна кетогенна диета.

Източник: БТА