Черният шоколад може да се окаже полезен в борбата срещу високото кръвно налягане
Черният шоколад може да се окаже полезен в борбата срещу високото кръвно налягане / ThinkStock/Getty Images
Черният шоколад може да се окаже полезен в борбата срещу високото кръвно налягане, смятат британски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Симптомите на високо кръвно налягане - главоболие, болки в гърдите, затруднено дишане, обикновено остават незабелязани. Появата на неравномерен сърдечен ритъм, проблеми със зрението и кръв в урината свидетелства за изключително повишени стойности. Единственият сигурен начин за установяване на високо кръвно налягане е редовното му измерване, напомнят специалистите.

Страхотна новина за любителите на черния шоколад

Според експерти от организацията Блъд рисърч Ю Кей помощник в борбата срещу високо кръвно налягане може да се окаже черният шоколад.

Умерената консумация на шоколад е свързана с понижен риск от болести на сърцето
ThinkStock/Getty Images

Специалистите припомнят, че според редица изследвания сладкото изкушение оказва съдоразширяващ ефект, който се дължи на съдържащите се в него флаваноли.

Вижте кои са полезните сладки изкушения

Умерената физическа активност - каране на велосипед, плуване и бягане, и приемът на витамин D под формата на хранителни добавки също допринасят за понижаване на високо кръвно налягане.

Някои експерти обаче остават скептични по отношение на дългосрочната полза от черния шоколад за регулиране на кръвното.

И още полезни свойства на шоколада


"Необходими са повече изследвания, за да се установи дали черният шоколад оказва нещо повече от краткотраен ефект върху кръвното налягане. В дългосрочен аспект обаче лакомството може да доведе до натрупване на тегло, което на свой ред крие риск от повишаване на кръвното", казва Майк Рич от организацията.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА