спорт
спорт / ThinkStock/Getty Images
Учени от клиниката "Мейо" в Рочестър, Минесота, и от Американската асоциация за борба с болестта на Алцхаймер установиха, че физическите упражнения могат да забавят стареенето и свързаното с него влошено функциониране на мозъка, съобщи Лента.

Годините не им личат: Осем души, които знаят как да спрат времето (СНИМКИ)

Оказва се, че тренировките не само подобряват паметта и когнитивните функции у възрастните хора, а и спират развитието на невродегенеративни болести. Лекото когнитивно разстройство заема средно положение между свързаното с напредналата възраст обичайно влошаване на умствените способности и по-сериозна форма на деменция. Симптомите включват слаба памет, леки нарушения на речта и увреждане на когнитивните функции. Обикновено това не оказва голямо влияние върху качеството на живота, но увеличава риска от болестта на Алцхаймер и други тежки заболявания.

Храните с ниско съдържание на протеин удължават живота

Учените анализирали резултатите от проучвания, посветени на методи за профилактика на деменция. Съобразената с препоръките на специалистите 150-минутна физическа активност седмично подобрява показателите у хората, засегнати от умерено увреждане на когнитивните функции. Учените препоръчват джогинг или бързо ходене 5 пъти по 30 минути или 3 пъти по 50 минути.

Шест храни, които да консумираме след тренировка

По данни на Американската академия по неврология, над 6 процента от хората на 60-годишна възраст и над 37 процента от 85-годишните в целия свят са засегнати от умерено когнитивно разстройство.

Резултатите от изследването са публикувани в Neurology.
 
БТА