Халима Аден
Халима Аден / Gettyimages
Халима Аден е пионер в модния бранш: тя е първата манекенка, дефилирала по модните подиуми в Ню Йорк, Милано и Лондон с... хиджаб. Ето нейната история:

В цветовете на Америка

Жената със забрадка в цветовете на американския флаг е на път да се превърне в истинска модна икона: 19-годишната Халима Аден е мюсюлманка, която покрива не само косите си, но и голяма част от тялото си. И въпреки това е много успешна като модел.

Супермоделът със забрадка (СНИМКИ)

На корицата на Vogue

"Тук съм, за да разбия погрешните представи и клишетата за мюсюлманките", казва първата манекенка, носеща хиджаб, пред модното списание за жени Allure, което през юли излезе с нейна снимка. Месец преди това Халима Аден красеше и корицата на арабското издание на Vogue.

Супермоделът със забрадка

От началото на 2017 година Халима Аден има договор с модната агенция IMG Models, към която работят също и супермодели като сестрите Хадид, Карли Клос и Жизел Бюндхен. На седмицата на модата в Ню Йорк Халима представи тоалети от модната колекция на рапъра Кание Уест, основал марката "Yeezy", а малко по-късно в Милано дефилира в тоалети на Max Mara (на снимката) и Алберта Ферети.

Халима Аден
Gettyimages

От бежанка до супермодел

Халима Аден е родена в един бежански лагер в Кения. Тя пристига в САЩ заедно с майка си и се установява в Минесота, където в момента следва. Семейството ѝ е от Сомалия. В източноафриканската държава от десетилетия бушува гражданска война.

Буркини вместо класически бански костюм

През 2016 Аден участва в конкурса за красота "Мис Минесота" - един от предварителните кастинги за "Мис САЩ". Там студентката се появи с буркини вместо да излезе на сцената, облечена в класически бански костюм. На този конкурс тя не бележи успех, но малко след това от IMG Models ѝ предлагат договор. Впрочем, до 2015 година организатор на конкурса е Доналд Тръмп.

Халима Аден
Gettyimages

Пример за много други

Халима е пример за подражание за много млади мюсюлманки. "Притежавам и други качества освен външността. А хиджабът ме предпазва от присъди като "прекалено си слаба" или "прекалено пълна"", казва манекенката. Само че срещу нея се сипят и остри критики: както от лагера на консервативните мюсюлмани, така и от онези, които виждат в забулването инструмент за потискане на жената.

Вижте още:

Когато модата сложи фередже (СНИМКИ/ВИДЕО)

Dolce & Gabbana с колекция бурки (СНИМКИ)

Жизел Бюндхен посети пластична клиника дегизирана в бурка