/ istock
Милиони страдащи от артрит в Обединеното кралство са предупредени, че ежедневната консумация на ябълки и домати може да влоши състоянието им, съобщи Mirror.

Артритът, който може да причини болка, подуване, възпаление и проблеми с придвижването, няма познат лек, но симптомите могат да бъдат овладени. Според лекарския комитет диетата е ключов фактор за това управление, като някои храни действат като „отключващи болки“. Сред тези фактори са ябълките и доматите.

В доклада се посочва:

„Въпреки че генетичните фактори са важни, проучванията показват, че факторите, свързани с начина на живот, включително диетата, играят важна роля. Ако имате ревматоиден артрит, промяната в начина на хранене би могла да ви помогне, а може би дори да премахне напълно болката ви. В научните изследвания много хора, които изключват определени храни, предизвикващи ревматизъм, установяват, че болката им се подобрява или изчезва”.

„Когато тези храни изчезнат, изчезва и възпалението. Проучване сред повече от 1000 пациенти с артрит разкрива, че червеното месо, захарта, мазнините, солта, кофеинът и нощните растения най-често влошават състоянието“, се казва още в доклада.

И ябълките, и доматите съдържат соланин - гликоалкалоидна отрова, която се среща главно във видовете от семейство нощни растения. Проучване, публикувано в Arab Journal of Nuclear Sciences and Applications през 2013 г., изследва връзката между соланина и артрита.

В доклада се подчертава:

„Соланинът е токсично съединение, което се образува в семейство нощни растения като картофи, домати и патладжани, когато са изложени на светлина. Настоящото проучване е проведено върху 18 женски плъхове албиноси в постменопауза, за да се изследва ефектът на соланина върху симптомите на ревматоиден артрит. Данните от настоящото проучване показват, че възрастните хора и хората след менопауза, страдащи от артрит и подуване на ставите, трябва да елиминират или да избягват растенията от семейство нощни, за да облекчат болките в ставите, а също и да намалят разрушаването на тъканите.“

При това тук има някои спорове, тъй като други здравни експерти повдигнаха вежди по отношение на тези твърдения. Дружеството за артрит в Канада съветва хората да видят как собственото им тяло реагира на храни, съдържащи соланин.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС