/ Gulliver/Getty Images
Новата творба на Краля на стрийт-арта е за замърсяването на въздуха
Кралят на стрийт-арта Банкси зарадва почитателите си за Коледа с нови графити върху двете стени на гараж в уелския град Порт Талбът, предадоха световните агенции.
 
Самият Банкси (чието име все още остава загадка) потвърди авторството, като помести сниман с дрон видеоклип от творбата в Инстаграм на фона на песента "Little Snowflake".
 
Картината на Банкси трябвало да се разруши напълно, но механизмът засякъл (ВИДЕО)

Творбата представлява цялостна композиция върху две стени под прав ъгъл. Погледнато от една страна, на стената се вижда дете с шейна, което е вдигнало глава и се радва на сипещите се по лицето му снежинки. Но погледнато от другата страна, се вижда горящ контейнер и падащите по бузите на детето частици всъщност са искри и пепел.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

. . . . Season’s greetings . . .

A post shared by Banksy (@banksy) on


Видеото показва близкия завод на "Тата стийл", който задушава града. Над Порт Талбът често се сипе черен прах и пепел, особено през лятото. Този прах покрива не само улиците и сградите, но дори и домашните животни. "Не са ни натресли Банкси, нали", пита човек в клипа, който е озаглавен: "Коледно пожелание".
 
Банкси сам планирал самоунищожението на картината си (ВИДЕО)

Графитите са се появили в сряда през нощта върху гаража на 55-годишния Иън Люис. Общински работници поставиха ограда около творбата с оглед на нейното съхранение, тъй като вече има опити да бъде залята с боя. Самият Люис работи в "Тата стийл". Това е един от най-големите металургични заводи в Европа.
 

Gulliver/Getty Images


Как „Момиче с балон“ на Банкси се превърна в „Любовта е в кошчето“?

През май т.г. Световната здравна организация (СЗО) обяви Порт Талбът за града с най-мръсен въздух във Великобритания. Но после организацията се поправи като уточни, че замърсяването на въздуха там е 9,68 микрограма, което е под допустимата норма на СЗО от 10 микрограма.
 
БТА