Работата на британския стрийт художник Банкси "Момиче с балон", която след продажбата й на търг се саморазруши, може да се окаже двойно по-скъпа от продажната, след нарязването й на лентички, предаде ТАСС.
 
Картина на Банкси се самоунищожи, след като бе продадена на търг (СНИМКИ/ВИДЕО)

Агенцията цитира мнението на Джоуи Сайър, специалист по продажби на произведения на изкуството от компанията "Май арт брокер". В събота творбата на Банкси бе продадена от аукционната къща "Сотбис" за 1,04 млн. долара.
 

Веднага след удара на чукчето обаче, скритото устройство за унищожавана не документи под рамката на картината започна да я нарязва на лентички по команда на автора.

Кой се крие зад маската на Банкси?

По мнение на експерта купувачът на "Момиче с балон" може да се окаже щастливец, тъй като стойността на увредената по този начин творба може само да расте. "Отделеното внимание на лота от страна на медиите и неговото саморазрушаване могат да вдигнат двойно цената му", твърди Джоуи Сайър.
 

Според него произведението на Банкси и неговата скандална метаморфоза вече са част от историята на изкуството. А това неизменно ще качи цената му.
БТА