Творбата на британския художник Банкси "Момиче с балон" се самоунищожи в петък, след като беше продадена за 1,4 милиона долара (1.04 млн. британски лири) на търг в Лондон, предаде Асошиейтед прес.

Наддаванията бяха организирани от аукционната къща "Сотбис". Получената цена за нарисуваната картина със спрейове от Банкси изравнява рекорд за негово произведение. Малко след покупката прозвуча аларма и машинка за унищожаване на документи, монтирана в рамката, направи картината на ленти.

Кой се крие зад маската на Банкси?

Графити на Банкси се появиха върху бариерата на Западния бряг? (СНИМКИ)

Все още не е известно дали купувачът ще заплати цената за повредения лот. "Ние току-що бяхме "Банксирани", заяви Алекс Бранчик, ръководител на отдела за съвременно изкуство към аукционната къща "Сотбис". Подобно нещо никога не ни се беше случвало!".

Банкси изобрази Стив Джобс като мигрант от Сирия

Събитието бе документирано на страницата на Банкси в Инстаграм. Художникът никога не разкри изцяло своята идентичност пред публиката. Той започна да рисува със спрей своите социално ангажирани графити в английския град Бристол и си спечели световна слава, припомня агенцията.
Уличният артист Банкси украси Дувър с огромен графит за Брекзит (СНИМКИ)
БТА