Банкси изобрази Стив Джобс като мигрант от Сирия
Банкси изобрази Стив Джобс като мигрант от Сирия / снимка: Guliver/Getty Images

Британският художник Банкси изобрази Стив Джобс като мигрант от Сирия. Новият графит с фигурата на създателя на корпорацията Apple се появи на стена от бежанския лагер във френския град Кале.

Графитът изобразява Джобс в обичайното му облекло - маратонки, обикновени сини дънки и черен пуловер с поло яка. В едната си ръка Джобс държи оригиналния модел Mac, а през рамото му е преметната торба. На официалния сайт на Banksy снимката на стената е придружена с кратко описание, гласящо "Синът на мигрант от Сирия".

Повече от половината губернатори в САЩ не искат бежанци от Сирия

"Често ни уверяват в това, че мигранството е в ущърб на приемащата страна, но Стив Джобс беше син на сирийски мигранти. Apple е компанията с най-високи приходи в света - всяка година тя плаща седем милиарда долара данъци. И всичко това благодарение на факта, че държавата е приела един млад сириец от Хомс", пише в свое изявление Банкси.

Джобс е син на сириеца Абдулфатах (Джон) Джандали и на германката Джоан Шибле. Фактът, че бащата на Джобс е имигрирал в Щатите от Сирия беше използван многократно като аргумент в полза на приемането на бежанци и на уважението към тях.

Виктор Орбан: Европейският съюз е слаб, несигурен и безсилен

В лагера за бежанци "Джунглата" в покрайнините на град Кале живеят около 7000 души. Преди около два месеца майсторът на графити Банкси предаде строителните материали, останали след демонтажа на неговата изложба Dismaland, на френските лагери за мигранти. В добавка изпрати в страната бригада работници, която да помага в построяването на жилища за бежанци от Близкия изток.

Източник: БГНЕС