/ Guliver/Getty Images
Два нови графита дело на Банкси се появиха в центъра на Лондон. Произведенията са посветени на Жан-Мишел Баския и идват дни преди изложба в памет на известния артист.

Кой се крие зад маската на Банкси?
 

Guliver/Getty Images


Един от графитите представлява човешка фигура, подобна на нарисуваната от Баския в творбата от 1982 г. "Boy and Dog in a Johnnypump", която е претърсвана от полицаи. Куче, подобно на това от картината, наблюдава сцената.

Снимка на произведението се появи на официалния профил на Банкси в Instagram с текст "Портрет на Баския, приветстван, от лондонската полиция - с (неофициално) съдействие на новата изложба на Баския".
 

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images


Графити на Банкси се появиха върху бариерата на Западния бряг? (СНИМКИ)

Вторият графит на Банкси представлява Виенско колело, което вместо кабинки има нарисувани корони - чест мотив в творбите на Баския.
 

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images


Двете произведения се появиха през уикенда в близост до Барбикан център, където ще се състои изложбата на американския артист. В съобщението си в Instagram Банкси заяви, че Барбикан е място, известно с това, че "обикновено е готово да изтрие всякакви графити от стените си".

Банкси изобрази Стив Джобс като мигрант от Сирия
 

Guliver/Getty Images


Това е първата голяма изложба в Лондон на Баския - икона на пост пънк ъндърграунд сцената в Ню Йорк, който умира от свръхдоза хероин през 1988 г. на 27-годишна възраст.

Той е относително слабо показван във Великобритания и негови произведения не присъстват в нито една обществена колекция.
БГНЕС