Картината на Банкси „Момиче с балон“
Картината на Банкси „Момиче с балон“ / Gulliver/Getty Images
В интернет се появи видео, в което британският стрийт художник Банкси показва как сам монтира шредер в рамката на картината си "Момиче с балон".

Картина на Банкси се самоунищожи, след като бе продадена на търг (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Преди дни творбата му беше извадена и търг и цената й достигна 1,04 млн. британски лири (1,4 млн. долара). Веднага след удара с чукчето на водещия за приключване на сделката обаче картината започна да се ...самоунищожава.

На кадрите от аукциона се вижда как в залата настъпва лек смут сред присъстващите. Служители пък веднага свалят картината от стената, преди да се е унищожила напълно.

Невероятната случка намери отзвук в световните новини.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Going, going, gone...

A post shared by Banksy (@banksy) on


В появилото се сега видео Банкси показва как монтира устройството. Артистът успява да запази самоличността си в пълна мистерия за публиката вече години наред. Но сега разкрива, че няколко години по-рано тайно поставил шредера в рамката на картината "Момиче с балон".

Идеята му била именно творбата да се самоунищожи, ако някога бъде продадена на търг.

Нарязаната картина на Банкси може да вдигне цената си двойно (ВИДЕО)

В профила си в Instagram нестанандартният художник също е публикувал видео от залата по време на търга. Кадърът той коментира с цитат от Пикасо: "Желанието за унищожаване е и творческо желание".

Остава неясно обаче как шредерът се е активирал в точния момент. Дали авторът е присъствал на търга на практика не може да се предполага, тъй като никой не знае как изглежда и кой е Банкси.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

. "The urge to destroy is also a creative urge" - Picasso

A post shared by Banksy (@banksy) on


 
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук