/ Gulliver/Getty Images
Колекционерка от Европа ще плати за унищожената картина на Банкси (СНИМКИ)
Аукционна къща "Сотбис" потвърди продажбата на творбата "Момиче с балон" от Банкси, която частично се самоунищожи на търг миналата седмица, след като бе купена за над 1 милион британски лири, съобщиха световните информационни агенции.
 
Картина на Банкси се самоунищожи, след като бе продадена на търг (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Купувачката на "Момиче с балон" потвърди решението си да придобие новосъздадената миналата седмица творба", се казва в комюнике на "Сотбис". От аукционната къща уточниха, че платената за творбата сума е 1 042 000 британски лири.

Въпросната колекционерка от Европа първоначално била шокирана, но впоследствие си дала сметка, че ще притежава "част от историята на изкуството".
 

На търга, веднага след удара на чукчето, скрито устройство за унищожаване на документи под златистата рамка на платното започна да го нарязва на лентички по команда на художника. Картината е репродукция на една от най-известните му творби с акрилни бои и спрейове - "Момиче с балон". Тя изобразява момиченце, което пуска червен балон с форма на сърце.
 
Банкси сам планирал самоунищожението на картината си (ВИДЕО)

"Банкси не е унищожил творба по време на търга, а е създал нова", заяви експертът от "Сотбис" Алекс Бранчик. Новосъздадената творба ще бъде изложена в помещенията на "Сотбис" в Лондон на 13 и 14 октомври.
БТА