/ БГНЕС
Представителят на Холандия Дънкан Лорънс спечели песенният конкурс на "Евровизия" за тази година с любовната си балада "Arcade". Текстът разказва за изгубена голяма любов и се основава на лични преживявания на 25-годишния певец.

Букмейкъри предварително го сочеха за победител.
  

Българската следа на Евровизия досега

Специален гост изпълнител на проявата, състояла се в Тел Авив, бе Мадона - 60-годишната Кралица на попмузиката. Облечена като "футуристична" Жана д'Арк в тоалет от Жан-Пол Готие, тя изпълни своята нова песен "Future" и хита си от 1989 г. "Like A Prayer".
 
Съперници във финала на "Евровизия" бяха представители на 26 страни. Досега Холандия е печелила конкурса четири пъти, последният път през 1975 г. С победата на Лорънс Холандия придобива правото да бъде домакин на конкурса следващата година.

2018 г.: Българската песен „Bones” ли беше с най-лош текст на Евровизия?

На миналогодишното издание тяхната представителка Нета Барзилай триумфира с кристалната статуетка с песен, която разчупи традициите откъм визия и звучене. България тогава се класира на 14-то място.
 

Тази година страната ни (за първи път от 2014 г.) не участва в надпреварата. През 2016 г. Поли Генова се класира на четвърто място с песента с „Ако любовта е престъпление".

2017 г.: Безпрецедентен успех за България на "Евровизия"

През 2017 г. българският представител Кристиян Костов остана втори с песента "Beautiful Mess" след португалеца Салвадор Собрал.

2016 г.: Поли Генова напълни очите на зрителите със светлинно шоу (ВИДЕО)

Собрал бе единственият от изпълнителите тогава, който не излезе на голямата сцена, а на малък подиум сред зрителите в средата на залата, при това в изпълнението му липсваше танцов съпровод и имаше минимални светлинни ефекти.