Миналата година Кристиан Костов спечели второ място. Помним ли кой друг пя под знака на България през годините?
Миналата година Кристиан Костов спечели второ място. Помним ли кой друг пя под знака на България през годините? / Gulliver/Getty Images
Конкурсът „Евровизия” се провежда и излъчва ежегодно от 1956 г. Това го нарежда и сред най-продължителните телевизионни предавания в света. Публиката му в последните години варира между 100 и 600 милиона зрители в международен мащаб.

Откриха „Евровизия 2018“ в Лисабон - кои са важните дати?

Едни от най-известните победители през годините са АББА (1974 г., „Waterloo”) и Селин Дион (1988 г., „Ne Partez Pas Sans Moi”), Дима Билан, Александър Рибак... Други не успяват да създадат запомнящи се песни освен тази, с която са спечелили.
 

2018-а: Има ли шанс България за победа на Евровизия? (ВИДЕО)

България записва първото си участие през 2005 г. Домакин на надпреварата тогава е Киев, а страната ни изпраща група „Каффе“ с песента „Lorraine”. Момчетата завършват на 19-о място на полуфинала, което не им позволява да продължат в битката напред.
 

През 2006 г. България е представена от поп певицата Мариана Попова. Песента „Let me cry” е определена като изключително стойностна, но отново не се класира за финала, завършвайки на 17-о място на полуфинала. Като беквокалист тогава се изявява Азис.
 

На конкурса през 2007 г. България е представена от Елица Тодорова и Стоян Янкулов. Песента им „Вода” е смесица от български фолклор и модно дръм-енд-бейс звучене. На финала в Хелзинки (Финландия) те заемат пето място след песните на Сърбия, Украйна, Русия и Турция.
 

Следващата година в Белград България изпраща Deep Zone Project и DJ Balthazar. Песента „DJ, Take Me Away” участва на втория полуфинал. Но въпреки предварително очаквания успех заради модерното звучене, песента не се класира на финала.
 

През 2009 г. в Москва нашият представител е Красимир Аврамов с песента си „Illusion”. И този път обаче България остава извън финалите.
 

През 2010 г. за първи път изборът кой ще замине за конкурса правят 51 композитори, музиканти и представители на медиите. Промяната е заради ежегодните скандали, които съпътстват гласуването за българската песен за конкурса. Най-много гласове от положителния вот на журито сега получава поп певецът Миро и той е официално поканен да бъде нашият представител в Осло.
 
Съгласно новия регламент за участие, който БНТ определя, са избрани пет песни, които Миро трябва да изпълни. От тях след това отново е дадено право на публиката да гласува и е избрана песента „Ангел си ти”.
 
Очакванията на България отново са големи. В аранжимента на избраната от нас песен участва британският композитор Гордън Дейвис, работил с изпълнители като Дейв Стюард, Уолтър бойс, Роби Уилямс. За хореографията на изпълнението на Миро пък се включва Венол Кинг - арт директор на Майкъл Джексън, Кайли Миноуг, Тина Търнър, Принс... Големите имена обаче не се оказват достатъчни за успех и България отново не успява да прескочи напред към финалите.
 

На конкурса през 2011 г. страната ни е представена от Поли Генова с песента й „На инат”. Младата певица участва във втория полуфинал, но не успява да достигне до финала, тъй като се класира на 12-то място.
 

На следващата година в Баку България изпраща Софи Маринова с песента „Love Unlimited”. „Ромският славей”, както е наричана у нас поп-фолк певицата, участва на втория полуфинал на конкурса, но не попада сред първите десет, които продължават участието си на финала.

Тогава българската песен е с равен брой точки с класиралата се за финала песен на Туджи от Норвегия, но с получени точки от една държава по-малко, което ни спира от надпреварата напред.
 

С надежда да повторят успеха си от 2007-а осем години по-късно отново са избрани да представят страната ни Елица Тодорова и Стоян Янкулов. С песента „Само шампиони” те се класират на 12-то място във втория полуфинал.
 

Натрупалите се разочарования през годините карат страната ни да се оттегли от надпреварата. След двегодишно отсъствие през 2016 г. България се завръща на сцената на Евровизия.

Невероятен успех: 4-то място за България на Евровизия (ВИДЕО)

Страната ни е представена отново от Поли Генова, която е директно избрана от БНТ. Песента „If Love Was a Crime” се класира във втория полуфинал, обявена пета по ред сред финалистите, а на големия финал завършва на 4-то място.
 

Безпрецедентен успех за България на "Евровизия" (ВИДЕО)

Следващата година България заминава с още по-големи очаквания. Да представи страната ни е избран Кристиан Костов. Песента му „Beautiful Mess” се класира във втория полуфинал, обявена първа по ред сред финалистите, а на големия финал завършва на рекордното за България 2-ро място.
 

Салвадор Собрал недоумява как е могъл да спечели "Евровизия" (СНИМКИ)

Големият победител през 2017 г. е португалецът Салвадор Собрал с песента „Amar Pelos Dois”.
 

А кой ще триумфира на сцената в Лисабон тази година?

България залага на шоу, невиждано досега в тв излъчването на Евровизия

България ще бъде представена от група Equinox с песента „Bones“. В състава й влизат Жана Бергендорф, Владо Михайлов от група Саффо, Георги Симеонов JJ, Джони Манюел, финалист от „Америка търси талант” и Трей Кембъл.
 

В дните преди конкурса залозите показаха, че „Bones” има шанс за добро класиране. Букмейкърите прогнозират успех за България, като поставят нашата песен сред първите пет. В зрителската класация на сайта на Евровизия гласовете на публиката също я подреждат на челните места.
 
Абсолютният фаворит в навечерието на надпреварата остава израелската изпълнителка Нетта с песента „Toy”.
 

/ Gulliver/Getty Images


Нашите представители ще излязат на сцената в Лисабон в първия полуфинал на 8 май (вторник). За българската песен своя вот ще могат да дадат зрители от общо 21 държави - Великобритания, Испания, Белгия, Гърция, Кипър, Австрия, Чехия, Хърватия, Ирландия, Израел, Македония, Финландия, Швейцария, Естония, Литва, Португалия, Албания, Армения, Азербайджан, Беларус и Исландия.

Вторият полуфинал на международния песенен конкурс е на 10 май (четвъртък), а финалът - на 12 май (събота). Очаква се в него да участва миналогодишният победител Салвадор Собрал, който вече претърпя успешна сърдечна трансплантация.