/ Gulliver/Getty Images
Израел ще посрещне участниците в конкурса Евровизия през 2019 г. след като именно тяхната представителка триумфира в Лисабон преди дни. Учудващо, макар предварително сочена за фаворит и сигурен победител, широката подкрепа, която срещаше сред анализатори и букмейкъри, след обявяването на победата на Нета и песента й „Toy” заваляха негативни коментари - както за парчето, така и за личността на изпълнителката.
 
Въпреки това 25-годишната израелка Нета Барзилай не спря да се усмихва и да благодари. Многократно повтори, че е доволна, че е даден шанс на „различното”. „Песента й разчупи традициите откъм визия и звучене”, отбелязаха световните агенции след триумфа й.
 
 „Различната“ певица Нета, която донесе победа на Евровизия за Израел
 

Gulliver/Getty Images


Разочарована от конкурса се оказа България. Група Equinox - певицата Жана Бегендорф и музикантите Джей Джей, Владимир Михайлов, Джони Мануел и Трей Кембъл, беше събрана специално за конкурса. На песента им „Bones” беше предричан бляскав успех, добро класиране, дори победа.

На финала обаче никой от конкурентите ни не гласува с максималните 12 точки за нас, вотът на публиката също не беше достатъчен за повече от 14-ото място.
 
Equinox: Горди сме със стойностния проект на България в „Евровизия 2018”

Самите Equinox опитаха да премълчат за разочарованието след гласуването. Благодариха за подкрепата на публиката, споделиха, че са доволни от себе си. Единствен композиторът на песента Борислав Миланов си позволи да коментира вота на журито, маркирайки някои разминавания в гласуването между полуфинала и финала на конкурса.
 
Именно с песни на Миланов България достигна до четвърто и до второ място в конкурса през 2016 и 2017 г. - с "If Love Was a Crime" на Поли Генова и "Beautiful Mess" на Кристиан Костов.
 
Израел празнува победата си на конкурса „Евровизия 2018”

Тази година страната ни все пак също се прибра от Лисабон с две специални отличия - композиторската награда „Марсел Безансон” за най-добра песен и награда за най-добро заснемане на сценичната изява на „Equinox”.
 
След финалните ноти на конкурса обаче коментаторът на британския вестник „Дейли мейл” Джим Шели се изказа изключително остро за Евровизия: „Единственото нещо, с което всички ние можем да се съгласим, е, че никой не може да каже: „Истинският победител тази вечер беше музиката”. Той представи и своя антикласация, в която щедро „награди” България с цели четири приза.
 

Gulliver/Getty Images

 
Първата „награда” за нашата страна в тазгодишния конкурс е в категорията „Най-лоши плагиати”. Шели смята, че визията на Жана Бергендорф е взаимствана от американската изпълнителка на пънк и поп-рок Деби Хари, вокал на една от първите ню уейв групи - „Блонди”.
 
Какво очаква Equinox след "Евровизия"?

В категорията „Най-лоша похвала” България е единствен „победител” с представянето на Бергендорф като „една от най-спорните български изпълнителки през последните години”.
 
Третата „награда” за страната ни е в категорията „Най-мрачно въведение” за началото на песента „Bones“, която започва с думите „Love is like a black hole/everything is dark” (Любовта е като черна дупка, всичко е тъмно).
 
Последното „отличие”, което получаваме от британеца, е за най-лош текст на песента. Тук Шели дава за пример следната част: „I wanna be the fire/Even if it burns/Offer up my fibre” (Искам да бъда огънят, дори и да гори, жертвам живота си).