/ БГНЕС
България се класира на 14-то място сред представителите на 26 държави на финала на Евровизия 2018. Победата завоюва певицата Нета от Израел.
 

Песенната надпревара се проведе в Лисабон за 63-ти път. Представители на 43 държави се състезаваха в тазгодишното издание на конкурса, като до финала достигнаха изпълнителите от 26 страниБългария спечели една от допълнителните награди, които носят името на основателя на "Евровизия".

10 май: България се класира за финала на Евровизия (ВИДЕО)

Израел стана победител в конкурса. Певицата Нета победи с песента "Toy" ("Играчка"). След гласуването на националните журита и от телевота парчето получи общо 529 точки. Нета Барзилай от Израел е 25-годишна певица и до скоро се е изявявала на сватбени празненства, а сега не само разкри таланта си пред 200 милиона зрители от цял свят, но и спечели "Евровизия", отбелязва БНТ.


Изпълнителката благодари на публиката, че е избрала различното. В топ 3 в надпреварата са песните от Кипър и Австрия.

Евровизия
БНТ

България, представена от групата Equinox с песента "Bones", остана на 14-о място със 166 точки.
 

Българската следа на Евровизия досега

Евровизия ще се проведе през следващата година в Израел - родината на победителя в настоящото издание на състезанието.  
 

Преди началото на конкурса бяха раздадени допълнителни награди и България спечели една от тях, съобщава сайтът на конкурса Eurovision.tv, цитиран от БТА. Става дума за наградите на името на Марсел Безенсон, основателя на "Евровизия". Те се връчват в три категории - за най-добра композиция, за фаворит на акредитираните за конкурса журналисти и за най-добро артистично изпълнение на песен. Българската група Еquinox с парчето "Bones" получи отличието в категорията за най-добра композиция заради оригиналното звучене и елементите на национална идентичност в музиката и текста.

Наградата на акредитираната преса отиде при френския дует Мадам Мосю за песента "Mercy", посветена на миграционната криза и вдъхновена от раждането на момиченце на име Мърси на кораб, спасил мигранти в Средиземно море преди година. Детето сега е на една годинка и неотдавна бе открито в добро състояние в бежански лагер в Сицилия от френски журналист, което развълнува много френските участници в Евровизия.

Наградата за най-добро артистично изпълнение отиде при огненото изпълнение на кипърката Елени Фурейра за парчето 'Fuego".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук