/ iStock
В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. Тези плодове имат няколко основни разлики, които ги правят трудни за объркване.

Може би някои хора си мислят, че лаймът е неузрял лимон. Това обаче не е вярно. Единственото общо между тях е, че са цитрусови плодове.

Лимонът расте по дърветата в Китай, Индия и тропическите острови на Тихия океан. Лаймът произхожда от полуостров Малака в Югоизточна Азия.

Лаймът обикновено е по-малък от лимона, няма стърчащи краища и е по-гладък.

Лимонът може да бъде зелен или жълт, но лаймът може да бъде само зелен. Също така зрелият лимон ще има много по-дебела кора от лайма.

Лаймът обикновено е кисел и има горчив вкус.

Лаймът може да дава плодове през цялата година, докато лимонът може да дава плодове само веднъж през годината. Освен витамин С, лаймът съдържа още витамин М и фолиева киселина.

Лаймът може да се съхранява максимум няколко седмици, а лимонът - 4-5 седмици.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер