/ iStock/Getty Images
Майките бонобо помагат на синовете си да си намерят партньорка, но оставят дъщерите си да се справят сами, съобщи АФП. Така шансовете на мъжките бонобо да създадат поколение се увеличават три пъти.

Учени имплантираха човешки мозъчен ген на маймуни
 
Майките не само водят синовете си близо до овулиращи женски, но и пречат на други мъжкари да припарят до тях. Те стоят на стража и по време на копулацията. При бонобо доминантни са женските, не мъжките както при шимпанзетата.
 
Учените от института "Макс Планк" са наблюдавали бонобо в ДР Конго и са ги сравнили с шимпанзета в Кот д'Ивоар, Танзания и Уганда. Майките шимпанзета също помагат на синовете си в конфликтите с други мъжки, но при бонобо им помагат и в чифтосването.

В САЩ вече няма да използват шимпанзета като опитни животни
 
"Изненадахме се, че майките имат толкова силно и пряко влияние върху броя на внуците си", каза ръководителят на екипа д-р Мартин Сурбек.
 
Липсата на интерес на майките към потомството на дъщерите се обяснява с факта, че те се отделят от групата, докато синовете остават. "Тези женски са открили начин да увеличат репродуктивния си успех, без самите да раждат повече", добави д-р Сурбек.

35 интересни факти за жените
 
Изследването подкрепя "теорията за бабите" - женските, които вече не са в репродуктивна възраст, могат да удължат живота си и да продължат да предават гените си благодарение на потомството си.

И още:

Откритие за шимпанзетата смая учените


Експериментът „Надрусаните маймунки"

Ужасните експерименти: Човекът-маймуна

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА