Слуховете за страховити научни експерименти, провеждани в Съветския съюз, съществуват десетилетия наред, но едва след края на Студената война отворените архиви ни позволяват да научим нещо повече за опитите на съветските учени да създадат кръстоска между човек и маймуна.

Експериментът

В основата на тези старховити опити е работата на д-р Иля Иванов, известен експерт по репродуктивна биология. В неговата лаборатория обаче се правели доста по-страшни неща от това да се създават угоени крави. През 1927 г. той предприел научно пътешествие до Африка. Причината - да научи нещо повече за създаването на хибрид между човек и маймуна.

Учени се опитват да създадат зародиши от човешки и животински клетки

Иванов отваря лаборатория в Гвинея, където започва да експериментира с шимпанзета. За щастие опитите му нямали успех. Причина за това било нежеланието на местните служители в лабораторията да сътрудничат. В своите спомени той пише, че постоянно му се налагало да крие истинската цел на опитите, защото ако местните научели за нея, "последиците щели да бъдат доста неблагоприятни".

Експериментът „Надрусаните маймунки"

Разочарован, Иванов се върнал в Съветския съюз, водейки със себе си орангутан на име Тарзан. С него докторът се надявал да продължи опитите на родна земя. Нещо повече, той потърсил желаещи жени, които да износят детето на Тарзан и дори имал няколко доброволки.

Малко по-късно обаче маймуната умряла, а докторът попаднал в трудов лагер поради  промените в съветското общество.

В САЩ вече няма да използват шимпанзета като опитни животни

Появили се слухове, че опитите му били продължени, но за това няма категорични доказателства.