В САЩ вече няма да използват шимпанзета като опитни животни
В САЩ вече няма да използват шимпанзета като опитни животни / ThinkStock/Getty Images

Шимпанзета вече няма да се използват като опитни животни в правителствени изследвания в САЩ. Използваните за тази цел 50 представители на вида ще бъдат "пенсионирани" и изпратени в резерват, оповестиха американските здравни власти, цитирани от Франс прес.

Решението на Националните здравни институти на САЩ идва две години и половина след вестта, че се слага край на биомедицинските изследвания с шимпанзета - най-близките до човека животни, които поделят с него 98 на сто от генома си.

Шимпанзетата гледат трилъри със затаен дъх, вживяват се и в ролята на героите

От 2013 г. нито едно ново искане за изследвания с шимпанзета не е било одобрено. От една година шимпанзетата в плен са регистрирани като застрашен вид от Американската служба за риболова и дивата природа. От Националните здравни институти на САЩ отбелязаха, че това регистриране накарало учените им да настояват за допълнително разрешение за извършване на експерименти, които могат да наранят животното, и че не е постъпило нито едно подобно искане.

Откриха защо не приличаме на шимпанзета

"В резултат на многобройните промени през последните няколко години и намалялото търсене на шимпанзета за медицински изследвания е ясно, че стигнахме до критичния праг", заяви директорът на Националните здравни институти на САЩ Франсис Колинс. „В съответствие с ангажиментите си от 2013 г. преразгледахме необходимостта да се използват шимпанзета в биомедицински изследвания. Решихме да се откажем от ползването на 50-те шимпанзета като опитни животни в бъдещи изследвания. Животните ще бъдат "пенсионирани" и изпратени в резерват в Луизиана".

Източник: БТА