Доказано, че експериментите, които са направени върху животни са не само безполезни, но също така опасни и подвеждащи, тъй като тази методика  е основана върху методологическа грешка, която смята животните като сигурен модел за замяна на хората.

Нито един животински вид не може да бъде биологичен модел на друг, дори когато има някаква съпоставимост между видовете.

Не е тайна, че и до днес се извършват нерегламентирани експерименти, при които се измъчват животни, въпреки че може да се намери алтернатива за подобни изследвания.

Учени се опитват да създадат зародиши от човешки и животински клетки

Използването на животни в опити е строго регламентирано в законодателството на Европейския съюз.

Вижте експеримента „Надрусаните маймунки" от 1969 година

Въпреки че някои оправдават експериментите върху животни до известна степен, с цел да се усъвършенства хуманната медицина, съществуват експерименти, които преминават всички граници и са отвъд всякакви етични стандарти.

Ще спасяват ли свински сърца сърдечноболни хора?

Такъв е случаят на експеримента "Надрусаните маймунки" през 1969 г.

В този експеримент група маймуни са приучени да си инжектират различни упойващи вещества като морфин, алкохол, кодеин, кокаин и амфетамини.

След като процеса по обучението преминал успешно, животните били оставени сами с огромен запас от тези вещества.

В САЩ вече няма да използват шимпанзета като опитни животни

Маймуните, които вземали кокаин, започнали да получават конвулсии, а някои дори късали собствените си пръсти (вероятно заради халюцинации).

Маймуна, която вземала амфетамини, оскубала всичката си козина по ръката и предната част на тялото.

Друга, която вземала комбинация от морфин и кокаин, умряла след 2 седмици.

Целта на експеримента била просто да се разбере как действа всеки от медикаментите и какви реакции причинява.Тя би могла да бъде постигната по далеч по-етичен начин от безскрупулното насилие над животни.