Маймуните май вярват в Бог (ВИДЕО/СНИМКИ)
Маймуните май вярват в Бог (ВИДЕО/СНИМКИ) / Thinkstock/Getty Images

Шимпанзетата може би изпълняват духовни практики и дори е възможно да вярват в Бог, пише The Telegraph, цитиран от агенция „Фокус".

Това показват нови данни на изследователи, които случайно са заснели маймуните да изпълняват странни практики.

Във видеоклипа се вижда как западноафрикански шимпанзета хвърлят камъни в дупки в дървета и извършват други странни действия, при които предмети се използват като инструмент във вероятно ритуална практика.

Лаура Кехое, учен от Хумболтския университет в Берлин, казва, че "никога не е наблюдавала нещо подобно" и че "то я кара да потръпва."

Откритието може да помогне на учените да разберат как са започнали и са се развили човешките религиозни ритуали, тъй като поведението на шимпанзетата поразяващо прилича на поведението, с което, според учените, са се отличавали примитивните човешки племена.

"Това е първата информация за многократни наблюдения върху отделни шимпанзета, които използват камък с цел, различна от добиване на храна, хвърляйки го по дървета," посочват авторите на проучването.

Откритието е още по-интригуващо заради факта, че изобретателните западноафрикански хора също събират камъни в свещени дървета.