Шимпанзетата градят приятелствата си върху доверието
Шимпанзетата градят приятелствата си върху доверието / Thinkstock/Getty Images

Шимпанзетата, също като хората, градят приятелството помежду си върху доверието, съобщи сп. "Кърънт байолъджи". Германски учени от института "Макс Планк" смятат резултатите от работата си за верни, тъй като предполагат, че приятелството между хората има дълга еволюционна история, чието начало води към социалните връзки на приматите.

Изследователите са наблюдавали 15 шимпанзета в продължение на пет месеца. Като са се базирали на приятелските връзки, грижите и споделянето на храната, учените са установили кой е най-близкият "приятел" на всяка маймуна и кой е най-големият й "враг".

След това маймуните е трябвало да се включат в игра "на доверие" по 12 пъти с "приятел" и с "враг". В хода й шимпанзетата са имали избор - да дръпнат "връвчицата на недоверието" и да получат достъп до храна или да дръпнат "връвчицата на доверието", която открива пред втората маймуна-приятел достъп до голямо количество вкусна храна. Приятелят получавал правото да сподели пиршеството с първото шимпанзе.

С други думи, изборът на "връвчицата на доверието" предоставял възможност за взаимна изгода, но само при условие, че между животните съществува доверие.

Резултатите от експериментите са показали, че шимпанзетата-приятели активно са се ползвали от възможностите, които са им предоставяли "връвчиците на доверието". Когато са взаимодействали с "враг", животните не бързали да му предоставят достъп до храната.

Получените резултати показват, че дружбата между хората не е уникална. Аналози на такова поведение се срещат и в света на животните.

Източник: БТА