/ iStock/Getty Images
След изтичане на срока на годност на даден продукт, той губи хранителната си стойност, сменя вкуса и цвета си. Също така може да бъде и опасен за здравето ни.

Има храни обаче, които могат да се консумират дори и на опаковката им да пише, че срокът им е изтекъл. Затова не винаги е необходимо да изхвърляте храната, която сте държали дълго в хладилника или шкафа. Ето някои от храните, които могат да се консумират след изтичане на срока на годност:

Масло

Маслото може да се замрази и така да се съхрани дълго след изтичане на срока на годност. След като го размразете обаче, трябва да го използвайте веднага.

Какво трябва да знаем за бактериите в храните?

Шоколад

Шоколадът може да издържи доста дълго. По него могат да се появят бели петна след изтичане на крайния срок. Въпреки това той е безопасен за ядене.

Осем храни, които нямат срок на годност (ВИДЕО)

Твърдо сирене

Това е един от онези продукти, които издържат много дълго време. Но това не се отнася за меките сирена.

Твърдо сирене
iStock/Getty Images

Зърнени храни

Ако ги съхранявате без да сте отваряли опаковката, те може да издържат доста дълго време. След отваряне може да се съхраняват в добре затворени съдове.

Зърнените храни могат да бъдат изгубят част от мириса и вкуса си, но със сигурност стават за ядене дори шест месеца след изтичане на срока на годност.

Зърнени храни
iStock/Getty Images

Кетчуп

При правилно съхранение кетчупът може да се консумира дори една година след изтичане на срока на годност. Трябва обаче да се съхранява на хладно и сухо място.

Кетчуп
iStock/Getty Images


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук