След изтичане на срока на годност на даден продукт, той губи хранителната си стойност, сменя вкуса и цвета си. Също така може да бъде и опасен за здравето ни.
Има храни обаче, които могат да се консумират дори и на опаковката им да пише, че срокът им е изтекъл. Затова не винаги е необходимо да изхвърляте храната, която сте държали дълго в хладилника или шкафа. Ето някои от храните, които могат да се консумират след изтичане на срока на годност:
Масло
Маслото може да се замрази и така да се съхрани дълго след изтичане на срока на годност. След като го размразете обаче, трябва да го използвайте веднага.
Това е един от онези продукти, които издържат много дълго време. Но това не се отнася за меките сирена.
iStock/Getty Images
Зърнени храни
Ако ги съхранявате без да сте отваряли опаковката, те може да издържат доста дълго време. След отваряне може да се съхраняват в добре затворени съдове.
Зърнените храни могат да бъдат изгубят част от мириса и вкуса си, но със сигурност стават за ядене дори шест месеца след изтичане на срока на годност.
iStock/Getty Images
Кетчуп
При правилно съхранение кетчупът може да се консумира дори една година след изтичане на срока на годност. Трябва обаче да се съхранява на хладно и сухо място.