Съкращението ГМО означава генномодефицирани организми и се отнася до всеки продукт, който е променен на генетично ниво.

Въпреки че експертите се надпреварват да ни убеждават, че генномодифицираните храни не крият риск за здравето, има повече доказателства в подкрепа на обратното.

В продължение на векове градинари и фермери са кръстосвали различни видове растения, за да създадат такива, които произвеждат повече плод, по-вкусни са и по-красиви.

В днешно време обаче тенденцията е да се инжектират гени от животно, растение, бактерия или вирус, като по този начин необратимо се променят генетичния код и физическите характеристики на организма. Чрез тези технологии учените са създали домати с по-дълъг срок на годност, соя, която е устойчива към плевели убийци, картофи, които произвеждат свои собствени пестициди и такива, с гени от медузи, които светят в тъмното, когато се нуждаят от вода.

Учени създадоха лилави ГМО домати

Докато генните инженери смятат, че тази технология ще произведе достатъчно храна за всички хора, то фермери, еколози и учени а възмутени от нарастващия брой на генномодифицираните продукти и са много скептично настроени относно предимствата на тази технология.

Алкохолните напитки и лекарствата масово се правят с ГМО

Днес рисковете за здравето от консумирането на генномодефицирана храна не са ясно определени, тъй като не са проведени достатъчно проучвания за въздействието им върху човека. Съществуват много спорово относно това, дали ГМО са повече в полза или вреда на човечеството, но ясен извод, за съжаление, все още няма. Как тялото ни ще реагира на тези храни зависи от техния тип и е строго индивидуално за всеки един от нас.

ЕП: Страните от ЕС не могат да забраняват вноса на ГМО

Най-важното е да свикнем да четем внимателно етикетите на храните. Така ще се научим да избягваме генномодифицираните организми. Според наредбите на ЕС е задължително на етикетите да бъде изписано "Този продукт съдържа ГМО".