Ако сте почитатели на бижутата - независимо дали става дума за красива огърлица, бляскави обеци или пък сребърна мъжка гривна, знайте, че за да е красиво едно бижу, трябва да се грижим за него подобаващо.

Наред със стандартните препарати за почистване на различни бижута обаче, има и някои много любопитни и дори странни продуктa, които ще направят различните накити да изглеждат като нови.

За какво може да ни послужи кетчупът, газираната вода и водката - виждаме в новото видео от канала Natali's Beauty.

Златните бижута се почистват много добре със светла бира. Тя съдържа въглероден двуокис, който разгражда мръсотията. Алкохолът в нея пък разтваря полепналите мазнини.

Златото с бира, среброто с кетчуп, а диамантите с водка

За почистване на сребро пък подходящ се оказва кетчупът - заради комбинацията от оцет и домати той е много киселинен и е идеален за премахване на патината. Обикновено тя е сребърен сулфид, причинен от реакцията на среброто с водородния сулфид във въздуха.

Ако искате скъпоценните и полускъпоценните ви камъни да блестят като нови, можете да ги изтъркате внимателно с паста за зъби, която лесно ще премахне инкрустиралите се частици, които не се разтварят във вода. Имайте предвид обаче да не използвате този метод за имитации или за лепени камъни.

10 умни и странни трика, които всеки трябва да знае (ВИДЕО)

Перлите се почистват отлично с шампоан, отново разтворен в топла вода. Шампоанът разтваря мазните съединения, които полепват по перличките с времето и навлизат в порите им.

За почистване на фини бижута - верижки и други, подходяща е и газираната вода. Мехурчетата в нея отнасят мръсотията по вдлъбнатините на метала и драскотините на камъните. Достатъчно е бижуто да постои в нея 30 мин.

А какво да направите, ако имате диаманти, сапфири, изумруди и рубини, или пък ако сте любители на дървените бижута - вижте във видеото горе