Главната елха, която ще краси Москва за Нова година, беше открита на Съборния площад в Кремъл, съобщиха ТАСС и РИА Новости. Тя ще остане на там до 22 януари.

Дървото беше отсечено в Истринския район на Подмосковието. То е на 120 години. Височината му е 32 м, диаметърът на ствола - 0,8 м, а разпереността на най-долните клони - 12 м.

Елхата е украсена в стил "съветско ретро". На нея има големи играчки - горски животни като зайци, мечки, сови, а също шишарки, топки, камбанки, звезди, парашути, дирижабли, фигурки на космонавти, часовници. Не липсват гирлянди и разноцветни знаменца с надпис "Честита Нова година!".

За украсяването на елхата са използвани хиляда големи украшения, изработени от руски производители по индивидуална поръчка. Те са допълнени от по-малки топки, останали от украсата на новогодишните елхи от предишни години. Тази година в поставянето на играчките се включиха и деца, разказват от Управлението по делата на президента.

"През тъмната част на денонощието Кремълската елха ще бъде осветена от светодиодна гирлянда с дължина от 1,5 км от 7500 светодиодни енергоспестяващи лампи със син, червен, бял и жълт цвят", уточняват още от управлението.

В ретро стил е декорираната и основата, на която е поставена елхата.
На върха на елхата е монтирана коледната звезда "Розата на ветровете".

Традицията да се украсява жива елха в Кремъл е възродена от 10 години, припомня ТАСС. А първите горски красавици там са се появили по времето на младия Петър I. До 2004 г. пред Кремъл поставяли 22-метрова изкуства елха, но от 2005 г. започнали да доставят живи дървета.

Източник: БТА