Филмът, спечелил най-малко пари в историята на Холивуд
Филмът, спечелил най-малко пари в историята на Холивуд / снимка: БГНЕС, архив

Всички ние можем да назовем поне по един-два филма от челната десетка на най-печелившите продукции. Но не са много тези, които знаят заглавието на лентата, събрала най-ниските приходи в историята на седмото изкуство - а именно Zyzzyx Road с участието на Катрин Хайгъл и Том Сайзмор.

Според официалните данни проектът е събрал едва 30 долара от шестима зрители. Но всъщност приходите му са с десет по-малко, тъй като създателите на филма върнали парите на двамата гримьори, присъствали на първата прожекция.

В интерес на истината Zyzzyx Road не е трябвало да бъде гледан от никого, пише БГНЕС. Причината - създателите заложили всичко на закон, според който нискобюджетните филми имат правото да плащат по-ниски или почти никакви заплати на актьорите, стига проектът бъде прожектиран на американска земя. Тоест "грандиозната" първа прожекция била чиста формалност.

"Не исках аудитория", сподели Лео Грило. "Погледнахме го и си казахме: "Кой е най-евтиният начин да излезем от тая бъркотия?". Така наехме театъра за хиляда долара", обясни той.

При повечето прожекции планът на Грило проработил на 100% - не се появил никой.

"Платихме да дават филма всеки ден", посочи той. "От правна гледна точка имахме ежедневни прожекции, което всъщност бе важното".

След години Грило решил да работи за продажби в чужбина, като заложи на популярността на Хайгъл и Сайзмор. Той и създателите започнали да продават DVD-та зад граница. След известно време продукцията се продавала в 23 държави, в това число България, Индонезия и Португалия. Така до края на 2006 година, изненадващо или не, лентата инкасирала 368 000 долара.