Филмът „Шивачки” спечели годишните филмови награди
Филмът „Шивачки” спечели годишните филмови награди / netinfo

Филмът "Шивачки" на Людмил Тодоров спечели пет от Годишните филмови награди за 2007 г. - за най-добър игрален филм, за режисура, сценарий, операторска работа - на Емил Христов, и за най-добра актриса - на Елен Колева. Наградите бяха връчени за трети път в Деня на българското кино - 13 януари.

Церемонията беше в Театър "Българска армия" - бившето кино "Роял", един от най-луксозните столични салони през 30-те и 40-те години на миналия век. На 13 януари през 1915 г. е била премиерата на първия български игрален филм - "Българан е галант" на Васил Гендов, който изпълнява и главната мъжка роля. Партнира му актрисата от Народния театър Мара Липина.

С правителствено решение от края на 2005 г. бе обявен празникът на киното и във връзка с това бе учредена наградата на министъра на културата за цялостен принос към българското кино. Отличието е 5000 лева. Наградата за цялостен принос получиха сценаристът Анжел Вагенщайн и режисьорският и житейски тандем Ирина Акташева и Христо Писков. Отличията връчи министърът на културата Стефан Данаилов.

За Годишните награди за кино, които се дават по инициатива на Националния филмов център, се състезават субсидираните от центъра филми, завършени през изминалата година. Лауреатите е определила с тайно гласуване комисия от 21 души.