Медът е естествено чудо на природата, даряващо много полезни свойства за организма.

Предлага се в различни разновидности, всяка от които има свои собствени характеристики и лечебни качества. 

Ето вълшебните свойства на тези четири вида мед:

iStock/Getty Images

Липов мед

Липовият мед се извлича от нектара на липовия цвят. Светложълтият му нюанс постепенно преминава в бяло с характерен кристален блясък. Този мед има високи лечебни свойства, особено в борбата срещу инфекциите.

Подсилва имунната система, помага при респираторни проблеми и дори има лечебни свойства върху кожата. Липовият мед е известен и с положителното си действие върху венците.

Диетолозите съветват: Чаена лъжичка мед сутрин отстранява токсините и стреса

Мед от елда


Медът от елда има богат тръпчив вкус и тъмен нюанс. Този мед е богат на микроелементи и антиоксиданти, което го прави чудесен начин за укрепване на имунната ви система.

Справя се с възпалителни процеси, помага при болки в стомаха и има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Медът от елда също е чудесен начин за подобряване на храносмилането.

Слънчогледов мед

Светлият слънчогледов мед има висока консистенция и ярък вкус. Този мед се препоръчва при болки в гърлото и респираторни заболявания. Има отлично антисептично действие и помага в борбата с настинките.

iStock/Getty Images

Акациев мед

Акациевият мед е деликатна течна сладост с ухаещ аромат. Смята се за идеален вариант за подобряване на нервната система. Акациевият мед помага за облекчаване на напрежението, подобрява съня и насърчава релаксацията. Освен това е отличен избор за профилактика на бъбречни и чернодробни заболявания.

Всеки сорт мед има свои уникални свойства, а изборът зависи от вкусовите предпочитания и нуждите на организма. Независимо от избора, медът винаги ще осигури приятен вкус и ценни хранителни вещества за поддържане на здравето.
Рамблер