/ iStock/Getty Images
Британски учени установиха, че медът се справя по-добре в лечението на настинка, болки в гърлото и запушен нос в сравнение с антибиотиците, пише в."Гардиън".

Изданието цитира изследване на учени от университета в Оксфорд. Екипът на д-р Хибатула Абуелгасим изтъква, че пчелният мед се явява алтернатива на антибиотиците, които често са изписвани срещу споменатите болежки и се оказват неефикасни.

Инфекциите на горните дихателни пътища засягат носа, гърлото и бронхите. Медът отдавна се използва за лечението на деца с кашлица и настинка. Но досега не беше изследвана неговата ефективност при възрастните пациенти.

мед
iStock/Getty Images

Изследователите от Оксфордския университет са проследили данните от 14 медицински труда, обхванали 1761 пациенти на различна възраст.

От получените данни проличало, че медът е по-ефикасен от останалите лекарствени средства за подобряване на симптомите, особено при остротата и честотата на кашлицата. Две от изследванията доказали, че тези симптоми продължават с два дни по-малко след приема на пчелен мед.

Учените изтъкват, че инфекциите на горните дихателни пътища са най-честата причина за изписването на антибиотици. Но тъй като това са вирусни, а не бактериални инфекции, те се оказват неефикасни в случая. Затова е много по-добре да се използва медът като лечебно средство.

мед
iStock/Getty Images

БТА