Изследване установи, че по-светлата и по-дългата коса кара жените да изглеждат по-привлекателни в мъжките очи. Според екипа, провел изследването, светлите коси са свързани с представата за младост, здраве и привлекателност. Но в откритието има няколко любопитни детайли.

Звездни трансформации: промяна на прическата - различна визия (ГАЛЕРИЯ)

Например русата коса със средна дължина е била оценена като по-привлекателна от дългата руса коса. А дългата черна коса е била оценена като по-привлекателна от средно дългата черна коса.

Жените с дълга кестенява коса привличат мъжете

Изследвани били 110 мъже, на които са им били показани снимки на жени с различен цвят и дължина на косата. Участниците са били помолени да оценят потенциала на жените за връзка, както и тяхната възраст, здраве и родителски потенциал.

коса
ThinkStock/Getty Images

"Косата, която изглежда здрава и силна, демонстрира общо физическо здраве, което пък на свой ред демонстрира способностите за забременяване и изнасяне на дете. Понеже косата е по-здрава и расте по-бързо при младите жени, нормално е да се очаква, че младите жени ще носят косите си по-дълги отколкото старите жени", смятат изследователите.

19 любопитни факта за блондинките и русите коси

По подобен начин, от еволюционна перспектива, русата коса сигнализира младост, тъй като косата потъмнява постепенно с възрастта, докато стане бяла.

коса
ThinkStock/Getty Images

Според други изследвания русата коса има младежки ефект, но само докато жените са под 40 години.

И още:

50 от най-красивите блондинки в Холивуд (СНИМКИ)

Разкриха защо мъжете толкова харесват блондинки

Ако си смела, направи си цветни кичури (ВИДЕО)

Дами, нека тези ужасни модни трендове останат само лош спомен за 2017 г. (СНИМКИ)

Ако нямаш време сутрин – нужни са ти 5 минути за супер коса (ВИДЕО)

Убийствена мода: Най-болезнените трикове за красота в историята (СНИМКИ)