Холивуд надпис
Холивуд надпис / iStock
Деветте митични букви светнаха – нещо, което не се е случвало от десетилетия, за да отбележат 100-годишнината си.
Холивудският надпис, разположен на хълмовете над Лос Анджелис и превърнал се в световен символ на филмовата индустрия, отбеляза вековния си юбилей, окъпан в светлини, предаде АФП.

Деветте митични букви светнаха – нещо, което не се е случвало от десетилетия, за да отбележат 100-годишнината си.

През годините те се превръщат в символ, станал почти толкова известен, колкото и филмовите звезди в Лос Анджелис.

В своята история деветте букви са участвали в доста продукции, чието действие се развива в Лос Анджелис и многократно са били унищожавани със специални ефекти, сякаш за да се изтъкне рискът от изчезване на киното и на Америка.

Районът е и място на истински трагедии, сред който самоубийството на родената във Великобритания актриса Пег Ентуисъл, която скача от върха на буквата Н през 1932 г.
Символът, който е задължителен за всеки турист в Лос Анджелис, е толкова известен, колкото е непозната историята му: поставен през 1923 г.,  първоначално се е състои от 13 букви Hоllywoodland, чиято цел е да популяризират нов жилищен район.

Гигантският рекламен надпис, чиито хиляди лампички светят, за да привлекат вниманието към издигнатите под него къщи, се е превърнал в икона благодарение на бума на филмовата индустрия в Града на ангелите.

Буквите обаче са почти унищожени. През 40-те години на миналия век жителите искат от властите да премахнат надписа, тъй като е повреден от вятъра, припомня АФП. Но градът решава да го поправи и през 1949 г. премахва land, за да запази Hollywood, който познаваме днес.

След три десетилетия на жарко слънце и лошо време, 15-метровите дървени букви отново са в окаяно състояние.

Тогава на сцената се появява рокаджията Алис Купър и подема кампания за възстановяване на предишния блясък на буквите, като дарява 28 000 щатски долара.

Още осем души, сред които актьорът Джийн Отри, основателят на сп. "Плейбой" Хю Хефнър и певецът Анди Уилямс, последват примера му, като всеки от тях спонсорира по една буква.

Новите букви са малко по-къси, но са изработени от стомана и са по-устойчиви.

За тях вече се грижи специално създадена организация. Оттам заявиха миналата година, че за обновяването на буквите по случай 100-годишнината им са били необходими почти 1500 литра боя и грунд.

Емблематичният знак преминава и през две премеждия: през 2017 г. букви са променени от любители на марихуаната, за да се чете Hollyweed (weed означава канабис - англ. език), а през 2021 г. W и D са заменени с В, за да стане Hollyboob (boob означава гърда на английски) с цел повишаване на осведомеността за рака на гърдата, припомня АФП.
Теодора Славянова/БТА