/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Харвардския медицински институт откриха механизъм, свързан със стареенето на имунната система, заради който възрастните хора са с по-голям риск от усложнения вследствие на инфекциозни заболявания, съобщи сайтът MedicalXpress.

Откриха още един метод за удължаване на живота
 
По време на експерименти с мишки било установено, че у възрастните гризачи е налице дефицит на Т-клетките, които атакуват причинителите на болести и освен това участват във формирането на имунна памет. Били симулирани сигнали, които предупреждават имунната система за проникването на патогени, като целта била да се активират Т-клетките. Но у възрастните гризачи Т-клетките били с отслабени функции, като по-специално растели по-бавно, произвеждали малко количество сигнални молекули и бързо умирали.

Откриха просто средство за борба със стареенето
 
Учените констатирали, че в Т-клетките у възрастните гризачи е налице недостатъчна активност на метаболитния път, на т.нар. метаболизъм на едновъглеродните фрагменти. Става въпрос за поредица биохимични реакции в митохондриите и цитозолите на клетките. В рамките на процеса се образуват аминокиселини и нуклеотиди, които са с роля на строителни блокчета съответно на белтъци и ДНК. С помощта на метаболизма на едновъглеродни фрагменти Т-клетките се възстановяват и делят.

Средиземноморската диета забавя стареенето на организма

Учените добавили в клетките два компонента на едновъглеродния метаболизъм. Това позволило да се увеличи разпространението на Т-клетките и за тях рискът от смърт да намалее.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА