Британски учени от университета в Кембридж установиха, че консумирането на една допълнителна порция плодове или зеленчуци дневно снижава риска от диабет тип 2 с 25 процента, пише в. "Дейли мейл".
За целта не е нужно значително увеличение на тези продукти в дневното ни меню - необходими са само допълнителни 66 грама.
Във Великобритания порцията плодове или зеленчуци е фиксирана на 80 грама. Това се равнява на три супени лъжици варени моркови, на две глави броколи или на малка ябълка.
Според научния колектив от Кембридж консумацията на плодове и зеленчуци, а не витаминните добавки, действат благотворно за предотвратяването на диабет от тип 2.
В проучването били изследвани медицинските данни на 9 754 души, страдащи от диабет тип-2. Те били сравнени с тези на здрави хора от осем европейски страни.
При направения анализ се оказало, че хората с повишена консумация на плодове и зеленчуци имат до 50 процентов понижен риск от развиване на заболяването, в сравнение с тези с по-ограничен прием. Хората с малка консумация се задоволявали с 274 грама плодове и зеленчуци дневно, а тези с висока - 508 гр. дневно.
За целта не е нужно значително увеличение на тези продукти в дневното ни меню - необходими са само допълнителни 66 грама.
iStock/Getty Images
Според научния колектив от Кембридж консумацията на плодове и зеленчуци, а не витаминните добавки, действат благотворно за предотвратяването на диабет от тип 2.
Eating more fruits, vegetables may lower type 2 diabetes risk https://t.co/y6Hy3Mayst
— Track News (@tracknewsng) July 10, 2020
В проучването били изследвани медицинските данни на 9 754 души, страдащи от диабет тип-2. Те били сравнени с тези на здрави хора от осем европейски страни.
При направения анализ се оказало, че хората с повишена консумация на плодове и зеленчуци имат до 50 процентов понижен риск от развиване на заболяването, в сравнение с тези с по-ограничен прием. Хората с малка консумация се задоволявали с 274 грама плодове и зеленчуци дневно, а тези с висока - 508 гр. дневно.