Гръмотрън е род дребни медоносни храсти, полухрасти и тревисти растения от семейство бобови. Около 75 вида, разпространени в Европа, Средиземноморието и Централна Азия. В България се срещат 7 вида. Расте по тревисти, храсталаци, брегове на реки, сухи планински пасища, крайморските песъчливи брегове до 1500м. н.в. Притежава изключително здрава коренна система. Вижте в канала "Баба знае" във vbox7:

Гръмотрънът носи също и народното наименование магарешки трън, макар да няма общо с прочутата билка с това наименование. Поради многото шиловидни бодли е познато и като волска спирка.

Гръмотрън
iStock/Getty Images


Като лечебно средство се използват кората на корените и листата на гръмотръна, под формата на отвара и запарка. Растението е една от билките, които имат свойството да ускоряват процеса на обмяна на веществата, като стопяват мастните клетки и редуцират апетита. Именно поради този факт билката е много добра алтернатива на диетите.

Чай от гръмотрън може да се пие в така наречените разтоварващи диети. Билката има диуретично и слабително действие. Може да се използва при затруднения в уринирането, хипотония, пясък в бъбреците и пикочния мехур, при сърдечна недостатъчност, хронични възпаления на пикочните пътища, ревматизъм, подагра.

Гръмотрънът се използва при всякакви застойни процеси в организма, тъй като билката понижава артериалното налягане и редуцира проницаемостта и чупливостта на капилярите. Прилага се за кръвоспиране на зони с хемороиди и разширени вени. Народната медицина препоръчва корените от растението на пациенти с ревматични и бъбречни заболявания и оток.