Продажбите на билети за касоразбивача "Барби" на "Уорнър брадърс", излязъл на екран на 21 юли, надхвърлиха 1 милиард долара в международния бокс-офис, съобщават световните осведомителни агенции.

Борбата кой да изиграе ролята на Кен в „Барби“ е била голяма

В изявлението на филмовото студио се посочва, че продукцията, режисирана от Грета Гъруиг с Марго Роби и Райън Гослинг в главните роли, е реализирала 459 милиона долара от продажбата на билети в киносалоните на САЩ и Канада. Прибавяйки към тях 572,1 милиона долара от приходите от чужбина, общата сума става 1,0315 милиарда долара.

Марго Роби като Барби
Guliver/Getty Images

Данните са потвърдени от медийния анализатор "Комскор".

Номинираната за "Оскар" Грета Гъруиг става първата жена, чийто филм като самостоятелен режисьор преминава границата от 1 милиард долара.

С постъпления от 53 милиона долара през уикенда, "Барби" запазва за трета поредна седмица първенството си в бокс-офиса на Северна Америка. Към тях филмът прибавя 74 милиона долара от чужбина, с които приходите му от изминалия уикенд стават 127 милиона долара.

"Като ръководители на разпространението рядко оставаме безмълвни от представянето на даден филм, но "Барби" разтърси дори най-оптимистичните прогнози", казват Джеф Голдстийн и Андрю Крипс от "Уорнър брадърс".

Всички са полудели: Експлозия от розово - Барби манията завладя света (СНИМКИ)

С участието на Марго Роби и Райън Гослинг като Барби и Кен, филмът изпраща емблематичната кукла на компания "Мател" на приключение в реалния свят.

Марго Роби като Барби
Guliver/Getty Images

Най-касовата продукция за тази година все още е "Супер Марио Bros.: Филмът", който излезе на екран през април и реализира 1,357 милиарда долара от продажбата на билети по света.

Второ място в бокс-офиса на Северна Америка заема филмът "Мега звяр 2: Падината" с постъпления от уикенда в размер на 30 милиона долара.

Следва биографичният епос "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан с 28,7 милиона долара.

Филмът „Барби“ доведе до световен недостиг на розова боя (ВИДЕО)

Челната петица в бокс-офис класацията на Северна Америка се допълва от "Костенурките нинджа: Пълен хаос" и "Привидения в къщата". Приходите от двата филма от продажбата на билети в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда възлизат съответно на 28 милиона долара и 9 милиона долара.
Елена Христова/БТА