Архиви разкриват любовна връзка между Франция и Великобритания
Архиви разкриват любовна връзка между Франция и Великобритания / netinfo

Стари секретни документи разкриват, че Великобритания и Франция са обмисляли вариант за съюз през 50-те години на миналия век, съобщава агенция Ананова.

Тогавашният френски премиер Ги Моле е изложил идеята си пред британския му колега Антъни Идън през 1956 година. Когато обаче предложението му било отхвърлено той попитал дали Франция може да се присъедини към Британската общност. Документите, които се намират в Британския национален архив, са останали първоначално незабелязани след разсекретяването им преди две десетилетия. Моле е бил англофил и се е възхищавал на Великобритания, както заради оказаната на Франция помощ по време на двете световни войни, така и заради типа социална държава, изградена от британците.

Той освен това е потърсил британска подкрепа срещу египетския президент Гамал Абдел Насър, който национализирал Суецкия канал и финансирал сепаратистите във Френски Алжир. Идън отказал предложението за съюз, но изненадващо е бил ентусиазиран от идеята Франция да стане член на Британската общност. Професорът по съвременна история в парижката Сорбона Анри Суту коментира новите разрития по следния начин: Аз наистина онемях, защото тази идея е толкова абсурдна.

Идеята Франция да влезе в Британската общност и да е под върховенството на Нейно величество британската кралица при всички положения нямаше да се приеме добре. Ако такова предложение бе направено в по-ново време Моле можеше даже да се озове в съда. (БГНЕС)