Археолози откриха мумия в отлично състояние край Луксор (СНИМКИ)
Археолози откриха мумия в отлично състояние край Луксор (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Испански археолози откриха древноегипетска мумия на служител на Тутмос Трети в отлично състояние близо до Луксор, съобщи Лайв сайънс.

Археолози откриха мумифицирано бебе на 1500 години

Мумията е в ярко оцветен дървен саргофаг. Тя е обвита с лен, замазан с гипс. Гробницата е в южната част на Храма на милионите години, който е построен на Западния бряг на Нил край Луксор от фараон Тутмос Трети (1490-1436 г. пр. н. е.) - един от великите фараони-воини на Египет.

Откриха ортопедичен пирон в мумия, находката смая лекарите

Мъжът, наречен Аменренеф, е бил "служител в домакинството на фараона". Той обаче не е живял по времето на Тутмос Трети. Гробницата му е от Третия междинен период около 1000 г. пр. н. е.

"Когато храмът вече не е функционирал, районът е използван като некропол - каза ръководителката на испанския археологически екип Мириам Секо Алварес. Досега знаехме, че под него е имало некропол от Средното царство, но не и от Късния период, а тази гробница е от Третия междинен период".

По саркофага има много цветни декорации с религиозните символи на древен Египет - на Слънцето, на богините пазителки Изида и Нефтида, на четиримата синове на бог Хор.

Археолозите ще изследват гробницата за повече информация за собственика й.

Източник: БТА