Археолози откриха мумифицирано бебе на 1500 години
Археолози откриха мумифицирано бебе на 1500 години / ThinkStock/Getty Images

Археолози откриха мумия на новородено бебе в планината Алтай в Сибир, която изглежда се е запазила случайно, когато каменният ковчег е запечатан преди 1500 години, съобщи в. "Дейли мейл".

Откритието може да разкрие тайни за народа, живял по онова време по тези земи, от който се смята, че произхожда Атила.

Археолози откриха отпечатъци от стъпки на 5000 години

Мумията е намерена край село Курай. От двете й страни са погребалните могили на двама възрастни, вероятно родителите на бебето. Те обаче не са мумифицирани. Каменният ковчег е запазил частично меки тъкани и части от кожен покров, в който е било увито бебето, но не и главата му.

Специалистите мислят, че детето е от булан-кобинската култура, от която произхождат древните хуни, предшественици на Атила. Смята се, че нейните корени са в пазирикската култура, чиито представители са обитавали Горен Алтай.

Откриха скелет на дете с вързани крака на крепостта Воден

За булан-кобинската култура е известно много малко. Смята се, че това са били номади и дори жените са участвали в битки. Вероятно са търгували с околните народи. В гробовете им освен стрели, ками и брони има и златни орнаменти.

Учените се надяват да извлекат ДНК от мумията на бебето и да разберат дали тези хора наистина са били свързани с хуните. Атила е роден в земите на днешна Унгария, но се смята, че предшествениците му са от Евразия.

Източник: БТА