Здравите зъби са изключително важни и за доброто ни здраве, пише каналът "7-те НАЙ" във vbox7. Ето 7 трика, с които да избегнете посещението при зъболекаря.

Слагайте мляко в кафето/чая

Оцветяването на емайла идва от химичните свойства на храните. Балансирайте pH на устата си, като ядете нещо неутрално и богато на калций след ядене на кисела храна. Сложете мляко в кафето или чая си, за да отслабите тяхната киселинност и по този начин ще намалите обезцветяването на зъбите.

Яжте ананас

Съдържанието на съединението бромелаин в ананаса ще защити емайла и ще премахне петната от зъбите. Със своите противовъзпалителни свойства той ще намали болката и подуването на венците.

ананас
iStock/Getty Images

Поддържайте добро слюноотделяне

Пийте колкото можете повече вода, за да насърчите производството на слюнка. Тя защитава зъбите, като постоянно ги мие, почиства лошите бактерии и укрепва емайла с калций и фосфор. Ако устата ви престане да отделя достатъчно слюнка, зъбите изсъхват, рН на устата се променя и бактериите, разрушаващи емайла се развихрят.

Не натискайте твърде силно с четката

Внимавайте с натиска с четката, защото можете да травмирате венците, а зъбите ви ще станат твърде чувствителни. Електрическата четка за зъби може да регулира натиска и силата.

Използвайте сламка

Важно е не само какво пиете, но и как го пиете. Големите глътки и задържането на течност в устата може да допринесе за оцветяване и ерозия на емайла, особено при консумиране на сладки напитки. Използването на сламка ще предпази зъбите ви.

Мийте си зъбите преди лягане

Миенето  2 пъти на ден е важно, но в случай, че можете да го направите само веднъж, то това е добре да бъде преди да заспите. Когато спите производството на слюнка се забавя, а натрупването на плака причинява проблеми. 

миене зъби
iStock/Getty Images

Не забравяйте конеца за зъби

Конецът е важна част от доброто здраве на венците ни. С него се почистват храната и плаката, които четката не е успяла да премахне. 40% от плаката е между зъбите, затова е важно използването на конец.