/ iStock/Getty Images
Едно от първите неща, които всеки запомня у даден човек, е усмивката. Така че е важно да направите добро впечатление! Всички мечтаем за онази ярка холивудска усмивка. Но какво, ако имаме жълти зъби? И какво причинява пожълтяването им?

Луси Шукла, съосновател на „Instant Dentist & Straight Teeth Direct“, заяви пред „Експрес“, че зъбите могат да пожълтеят по ред причини.

Има два слоя зъби: емайлът, който е по-бял, и дентинът отдолу, който е по-жълт или кремав на цвят. Според Шукла зъбният емайл изглежда по-бял, когато имате здрави зъби. Дентинът става по-видим след загубата на емайла, което прави зъбите да изглеждат по-жълти. Според специалистът, здравите зъби пожълтяват като част от естествената фаза на стареене.

„Емайлът на зъбите ерозира всеки ден главно от кисели храни и напитки“, каза тя. „Друга често срещана причина, поради която зъбите пожълтяват или потъмняват, са повърхностните петна, причинени от тютюнопушене и консумация на кафе, чай и червено вино“, добави тя.

Как да се справим с жълтите зъби?

Превенцията е по-лесна от лечението. Поради това експертите препоръчват да се избягва пушенето, да се стои далеч от киселинни съставки и да се пият оцветяващи течности със сламка.

Има три основни стъпки, които трябва да предприемете, за да избелите жълтите си зъби:

yesИнвестирайте в електрическа четка и конци за зъби. Според Шукла правилната електрическа четка за зъби ефективно премахва всички повърхностни петна. Конецът за зъби, както и такъв с водна струя за зъби, ефективно премахват всички остатъци от междузъбното пространство.

yesРазтвор за избелване е ключът! Инвестирайте и в избелващ разтвор за идеална усмивка, съветва специалистът. Забравете за избелващите химикалки, ленти и скоби, каза Луси. Според Шукла те очевидно не са достатъчно ефективни.

yesСпоред Луси най-успешното решение за избелване на зъбите са персонализираните избелващи шини за поставяне на зъбите. Тя обясни, че поръчковите шини за избелване на зъби карат веществото да се разпространи равномерно по зъбите и да осигури въздействие и избелване върху зъба за разумен период от време. Те обикновено се носят през нощта заедно с десенсибилизиращ гел за период от 7 до 14 дни. След прегледа на зъбите и венците този избелващ разтвор може да се прилага от зъболекар. Не трябва да се използва при заболяване на венците или кариес, затова се прилага след стоматологичен преглед.

Някои експерти използват и водороден прекис за избелване на зъбите. Според Луси този предмет прониква дълбоко в зъба и го озарява отвътре навън.

Алтернативи на избелващия разтвор

Най-често срещаните домашни методи включват въглен, сода за хляб и кокосово масло.

Содата за хляб се използва в пастите за зъби, която се продава на пазара, тъй като може да помогне при обезцветяване на повърхността, но това не би променило цвета на зъбите.

Кокосовото масло все още се използва широко като алтернатива. Въпреки че Луси заяви, че няма емпирични доказателства, че това избелва зъбите.

Въгленът на прах е абразив, който отървава от петна по кожата. Върху зъбите той действа малко по-ефикасно от избелваща паста за зъби.
БГНЕС