Ечемикът е остро, гнойно възпаление, което се развива при попадане на микроорганизми във фоликулите на миглите или потните жлези. Ечемикът може да бъде преодолян със средства, които се намират във всеки дом. Ето 5 бабини лека срещу ечемик на окото:

Семена от кориандър

Предпочитанието към лековитите семенца е обусловено от противовъзпалителните свойства, които притежава подправката. Към чаша вода се добавя една лъжичка семена и течността се слага на котлона да заври. След отстраняването й от огъня се изчаква няколко минути да изстине.

Получената отвара се филтрира през тензух и се използва за промивки на засегнатия участък (3-4 пъти за деня).

Очите издават от кои заболявания страдаме (ВИДЕО)

Алое вера

Растението има успокояващи антибактериални и противовъзпалителни свойства. Втрийте сока, изтичащ от листото, върху заразения клепач. Оставете го да престои за 20 минути, след което измийте зоната около очите с хладка вода.

Повторете това лекарство няколко пъти дневно в продължение на пет дни.

ечемик на окото
Thinkstockphotos

Картофи

Благодарение на своите стягащи свойства, картофите помагат за свиване на тъканите и намаляване на раздразнението при ечемик на окото.

Увийте в тензух един среден картоф, който предварително сте настъргали. Наложете засегнатия участък пет-десет минути с този компрес.

Какво разкриват очите ни според зодията? (ВИДЕО)

Лайка

Използвайте пакетчета чай, накиснати за няколко минути в топла вода, които да наложите върху клепачите си.

Ако сте решили да приготвите сами лековитата отвара, имайте предвид, че трябва да я филтрирате добре, тъй като остават тичинки от лайката, които е възможно да предизвикат дразнене в чувствителната лигавица на окото.

Рецептите на баба, които е добре да знаем (ВИДЕО)

Магданоз

Активните съставки на тази билка биха могли да ви помогнат да детоксикирате бактериите и гнойта. За целта запарете листата на магданоза във вряща вода и нанесете получената охладена течност върху болното си око.

очи
Thinkstockphotos

И още:

Когато дефектът се превръща в ефект: Чаровните знаменитости с различни очи (СНИМКИ)

Пет храни за здрави очи

Лесни маски срещу торбички под очите (ВИДЕО)

Хапвайте портокали за здрави очи

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук